Ondernemen Haarlemmermeer

SWDV in Hoofddorp - Alles van waarde is weerloos

Dolf van Gaalen en René de Bondt, advocaten bij SWDV in Hoofddorp, laten hun gedachten gaan over ‘De winst van waarde maken’

‘Creëer waarde en zet je kennis ook maatschappelijk in’. Zoals de bekende dichtregel ‘Alles van waarde is weerloos’ van Lucebert, is ook het thema van deze Hmore, ‘De winst van waarde maken’, er eentje om op te kauwen.

Eerst een korte introductie. Dolf van Gaalen zette zijn eerste stappen als advocaat in het Zeeuwse Vlissingen. Hij verhuisde naar Aalsmeer en breidde in de dertig jaar die volgde zijn kennis en ervaring in het civiel- en ondernemersrecht uit tussen de bloemenhandelaren en vervolgens op Schiphol-Rijk. In zijn werk ligt de nadruk op incassozaken, handelsrecht, relatie met banken en geschillen tussen vennoten en aandeelhouders. René de Bondt werkte eerst twintig jaar in het bedrijfsleven als bedrijfsjurist, zowel in loondienst als zelfstandig ondernemer. Zijn focus: internationale handel en vervoer. Hij werkt zowel voor opdrachtgevers als dienstverleners in de op en overslag, expeditie en transport. De stap naar de advocatuur zette hij in 2011. Met een lach: “Ik was pas laat rijp voor het vak, maar ben er toen ook écht door gegrepen. Als advocaat sta ik verschillende opdrachtgevers bij met advies, ben juridisch-inhoudelijk gespecialiseerd in het vervoersrecht en kan, als het nodig is, ook procederen.”

Collega als constante waarde

Van Gaalen en De Bondt werkten voor het eerst samen als collega’s bij advocatenkantoor De Haan op Schiphol-Rijk. Naast dat zij elkaar aanvullen, sluiten ook hun praktijken op elkaar aan waardoor ze regelmatig samenwerkten. In de zomer van 2020 maakten ze de overstap naar SWDV Hoofddorp. Van Gaalen: “Een groot kantoor in de regio, waar onze kennis en ervaring een mooie aanvulling zijn op het dienstenpakket dat SWDV aanbiedt. Naast dat het een professioneel kantoor is met een goede infrastructuur, speelden ook de persoonlijke verhoudingen een rol. We hadden direct een goede klik met collega’s en kenden de twee bestuurders van het kantoor al door ontmoetingen in het netwerk of de rechtszaal. De lijntjes zijn kort; bij een collega binnenlopen om te sparren over een dossier, kan gewoon. Ik ervaar dit als een belangrijke waarde. Niet alleen de cliënt pro!teert hiervan, ook als collega’s verrijk je elkaar.” De Bondt vult aan: “SWDV is een zakelijk commercieel kantoor, maar met oog voor de andere dingen die belangrijk zijn in het leven. Hoewel de klanten divers zijn, zijn het vaak ondernemers die iets hebben opgebouwd en neergezet. Vanuit eigen ervaring kan ik mij goed verplaatsen in zaken die er spelen binnen bedrijven en weet wat voor gevecht het soms kan zijn om te overleven. In die herkenning zit zeker een match.”

Aardappelschuur 2.0

SWDV advocaten heeft vestigingen in Hoofddorp, Haarlem en Purmerend. Van Gaalen, De Bondt en hun Hoofddorpse collega’s werken sinds augustus 2020 op de nieuwe locatie aan de Taurusavenue 181 in Hoofddorp. Op de plek van het kantoorgebouw, gelegen op een steenworp afstand van de A4 en A5, stonden oorspronkelijk twee schuren die dienst deden als aardappelbewaarplaats van de naastgelegen boerderij Den Burgh. Deze was tot 1998 nog operationeel als akkerbouwbedrijf en in 2012 gerenoveerd en verbouwd tot restaurant. De Bondt: “Ons pand, een moderne versie van de twee schuren die er ooit stonden, is duurzaam en er is zoveel mogelijk circulair gebouwd. Er is bijvoorbeeld een warmtepomp, en de energie die we gebruiken, wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Openbaar vervoer is dichtbij, ook worden mensen gestimuleerd om met de !ets te komen. Op allerlei manieren proberen we waarde te geven aan zaken, zoals warmte en energie, die anders verloren of ongebruikt zouden worden. Dat is winst.”

Winst zit in eigen toegevoegde waarde

Dankzij de juridische kennis en ervaring die hij in zijn werk heeft opgedaan, ervaart Van Gaalen dat hij waarde kan toevoegen aan de maatschappij. “Toen ik verhuisde naar Aalsmeer sloot ik mij aan bij de Ronde Tafel, een service vereniging die regionaal wordt georganiseerd. Hierbij worden mensen met verschillende functies vanuit allerlei branches uitgenodigd om hun kennis en netwerk te delen,te leren van anderen en samen bij te dragen aan de maatschappij. Tegenwoordig ben ik in mijn vrije tijd lid van de Rotaryclub Haarlemmermeer Schiphol. Ook ben ik rentmeester van de PKN kerk in Uithoorn, wat feitelijk ook een onderneming is die gerund moet worden. Vorig jaar moest er bijvoorbeeld een gebouw worden verkocht, dan komt mijn kennis van het recht goed van pas.”

Kijk verder en denk mee

Filosoferend over de winst van waarde maken, komen steeds meer praktijkvoorbeelden op tafel. De Bondt: “Dolf is bezig met de overname van een familiebedrijf. De huidige generatie die decennialang haar ziel en zaligheid in de onderneming heeft gestoken, moet stoppen, maar er is geen familie die het stokje wil overnemen. Dan vinden wij het belangrijk om verder te kijken en mee te denken. De identiteit en cultuur van het bedrijf en de mensen die er werken, willen we goed overdragen. Het draait dus om behoud van werkgelegenheid, behoud van een bedrijf. Wij adviseren de ondernemers, zorgen dat alles goed op papier komt en zij een eerlijke prijs krijgen. Het gaat dus om méér dan sec inzetten van juridische kennis. Ook zorgen dat toezeggingen die zijn gedaan, worden nagekomen.” Als vervoersrecht advocaat werkt De Bondt voor een groot aantal transportbedrijven. “Doordat ik goed thuis ben in deze branche en veel ondernemers spreek, weet ik welke zaken belangrijk zijn en waar de risico’s zitten. Veel transportbedrijven gaan extreem ver in het tevreden stellen van hun klanten, maar hebben hun papierwinkel helaas niet altijd goed op orde. Een klant van mij werkte al enkele jaren, steeds in losse opdrachten, voor een grote buitenlandse opdrachtgever. Deze zegde van de ene op de andere dag de samenwerking op. Ik kon aantonen dat er feitelijk sprake was van een duurovereenkomst. De opdrachtgever werd veroordeeld tot een !kse schadevergoeding. Natuurlijk ga je daarna met de klant aan de slag om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.”

Wie geeft, krijgt terug

Waarde zit volgens Van Gaalen en De Bondt, naast het verder kijken wat juridisch haalbaar is, ook in oog hebben voor de context waar een bedrijf of persoon zich in bevindt. Zo is een cliënt van Van Gaalen, samen met een architect/aannemer, van plan een groot bouwproject op te zetten in meerdere gemeentes waarbij woningen worden gecreëerd voor starters. Van Gaalen: “Een mooi project, omdat jongeren tussen de 20 en 30 jaar die moeilijk aan een woning komen, daarmee een startconstructie wordt geboden waardoor ze over een paar jaar financieel wél in staat zijn om de stap te zetten naar een normale woning. Dit proces begeleid ik en zet daarbij ook mijn eigen netwerk in.” De Bondt: “Sinds kort ben ik lid van een netwerk dat als motto ‘geven loont’ heeft. Zo bracht ik een cliënt die een tool heeft om vergaderlocaties op afstand te reserveren in contact met een jonge ondernemer die tot doel heeft kantoorruimtes die leeg staan, optimaal te benutten. Via een ander netwerk heb ik kort geleden met mijn collega, Hülya Özbakir, een kennissessie georganiseerd voor HR managers om hen vrijblijvend een update te geven over het arbeidsrecht. Als advocaten zijn we niet enkel juristen, maar ook mensen die met beide benen in de maatschappij staan, zien wat er gebeurt en de informatie die dat oplevert weer gebruiken en toepassen in het werk. Waarde wordt winst in de breedste betekenis.”