Ondernemen Haarlemmermeer

Nieuwe levensfase

Een nieuwe ‘levensfase’ is aangebroken voor Mariëngaerde te Warmond.107 huurappartementen in een rijksmonument. Een bijzonder project voor bouwgroep Horsman & co.

We gaan terug in de tijd als er in 1799 een seminarie gesticht wordt in de Franse kostschool op het Mariënhave complex te Warmond, hier volgen een groot deel van de Nederlandse priesters hun opleiding waarna het, inmiddels aanzienlijk uitgebreide complex, Groot Seminarie Warmond in 1967 dienst gaat doen als verzorgingshuis.

Anno 2017 begint voor het hoofdgebouw van het monumentale complex een volgende gebruiksfase. Door de initiatiefnemer Westplan Investors en zijn projectmanagementbureau ABC Nova is in samenwerking met de gemeente Teylingen, omwonende en cultuurhistorische verenigingen een visie samengesteld voor het gehele gebied. Het hoofdgebouw genaamd Mariëngaerde krijgt daarbij als eerste een woonbestemming mét behoud van de oorspronkelijke uitstraling. Architectenbureau Van Egmond tekent voor deze transformatieopgave.

De revitalisatie & transformatie van het hoofdgebouw is voltooid, Bouwgroep Horsman & Co is in juli 2019 gestart met de verbouwwerkzaamheden en heeft het complete hoofdgebouw eind juli 2020 opgeleverd. In het gebouw komen 107 beleggers huurappartementen en een fitnessruimte. Alle appartementen krijgen een moderne badkamer, een keuken met alle benodigde apparatuur en worden volledig gestoffeerd opgeleverd. Circa 70 procent van de nieuwe appartementen konden worden ingepast binnen de bestaande bouwmuren. Hierbij zijn oorspronkelijke zorgwoningen samengevoegd tot maisonnettes en zijn er onder de kap appartementen gecreëerd tussen de houten spanten. Dat vroeg tijdens de uitvoering om zeer veel creativiteit en flexibiliteit van het uitvoeringsteam van Bouwgroep Horsman & Co en Vink Installatiegroep.

Ook zijn er de nodige niet monumentale aanbouwen gesloopt. Het nieuwbouw gedeelte wat hiervoor in de plaats is gekomen, vormde een uitdaging om deze hetzelfde aanzien te geven als het bestaande hoofdgebouw. Om dit te realiseren zijn bestaande raampartijen en natuursteen in de oude stijl nagemaakt en is er intensief gezocht naar een nieuwe, maar sterk gelijkende steensoort. Tijdens deze laatste transformatie moest namelijk recht worden gedaan aan de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van het Groot Seminarie, dat tevens is gelegen in het beschermd dorpsgezicht van Warmond. Zo wordt ook de voormalige kapel een algemene ruimte voor de nieuwe bewoners, de kapel wordt vanwege zijn monumentale status in tact gelaten en gerestaureerd waardoor er een ruimte ontstaat met een unieke sfeer. Na het gereedkomen van transformatie wordt het hoofdgebouw omgedoopt tot Marius waardoor er, mede door toedoen van Bouwgroep Horsman & co, weer een nieuwe levensfase aanbreekt in de rijke geschiedenis van het complex Groot Seminarie Warmond en ook hier Alles voor elkaar is!