Ondernemen Haarlemmermeer

Geen kinderspel bij Studio MX

Studio MX heeft zijn intrek genomen in de circulaire werklocatie C-Bèta in Hoofddorp. Het bedrijf van Marthijn de Blaeij is ontwikkelaar van games voor bedrijven, overheid en onderwijs. De games richten zich op actuele maatschappelijke vraagstukken als Sustainable Development Goals, COVID!19 of transporte"ciency.

De games zijn door het toenemende thuiswerken met name online games. Voor de corona-crisis werden vooral bord- en kaartspellen, en live-actiongames gemaakt. De toekomstverwachting is om hybride games te maken die zowel online te spelen zijn als fysiek op locatie. De games worden op maat gemaakt en ingezet bij evenementen, trainingen, en workshops.

Humor en zelfspot

Marthijn: “Met onze games pak je vraagstukken anders aan. Minder modelmatig, meer emotie en natuurlijk gedrag. Meer duurzaam omgaan met de wereld en minder polarisering. Belangrijk ideaal daarbij is humor en zelfspot. Een spiegel die de waarheid raakt maar waar je wel blij van wordt.” Met de invloeden vanuit de entertainment gameindustrie maakt Studio MX spellen waar spelers aan de slag gaan met hun leervraag. En als kers op de taart leren organisatieadviseurs en managementteams ook nog eens wat over hun eigen medewerkers. Marthijn: “De beste serious games zijn spellen waarin mensen met elkaar aan de slag gaan. Leren van en met mensen is immers een stuk "fijner dan leren van een algoritme of scoretabel.”

Eerlijk en onbevangen

Een ander voordeel van serious games is, dat een traditionele leerinterventie vaak begint met het leerdoel: “Beste deelnemers, vandaag gaan jullie leren hoe/wat…..”. In een game is dit niet zo. Als je spelers van te voren vertelt waar het spel over gaat, verdwijnen meerdere e#ecten. Zoals de euforie van het zelf bedenken van een oplossing, de confrontatie die de spelleider geeft in de nabespreking en tenslotte ook het gedrag dat spelers vertonen. Marthijn: “Als je van tevoren weet wat het leerdoel is, vertonen spelers vaak gewenst gedrag. Kijk maar eens hoe vaak je bijvoorbeeld echt eerlijk een vragenlijst beantwoordt.”

Weinig geluksfactoren

In een spannende serious game zit een flow waarin je helemaal opgaat. Met niet alleen maar links- of rechtsaf, maar met volop keuzevrijheid en niet te veel geluksfactoren. En geen processen van je eigen organisatie verbeteren maar bijvoorbeeld een dierentuin managen. Bijkomend voordeel van deze benadering is dat zowel de gespreksleider als de medespelers veilig aan elkaar feedback kunnen geven.!Elk stukje van het spel wordt vertaald naar de werkelijke situatie. Marthijn: “De nabespreking is een essentieel onderdeel van een serious game en daar houd je als gamedesigner rekening mee. Wat heb je gedaan in het spel? Wat zegt dat over jou? En wat ga je morgen anders doen?”

Strijd tegen de SDG’s

Klanten van Studio MX zijn onder andere Tilburg University, Academische werkplaats ouderen (Inteam Online, een game over het taboe op intimiteit onder ouderen in woonzorgcentra). Voor een ICT-trainee programma is een online game ontwikkeld over superhelden die strijden voor de 17 SDG’s. Ze krijgen een con"ict met elkaar omdat sommige SDG’s tegenstrijdig lijken te zijn. Aan het einde van de game komt het besef dat de SDG’s elkaar kunnen versterken en helemaal niet conflicterend zijn. Marthijn: “Momenteel werk ik aan de games Omstreken en Super Ambtenaar. In Omstreken gaan spelers van Rijkswaterstaat met de Omgevingswet aan de slag. Super Ambtenaar gaat over werken aan maatschappelijke thema’s terwijl je ook de cybersecurity goed regelt.” Studio MX maakt een gezonde groei door. Marthijn: “De interesse in serious gaming is groeiende. Mijn werkplek op C-Bèta geeft mij ook weer inspiratie. De ondernemers hier zijn actief met maatschappe lijke vraagstukken voor de toekomst. Ieder in zijn eigen vakgebied. Zo werk ik nu bijvoorbeeld samen met Bas van Haastrecht, ook huurder in C-Bèta, aan een duurzaamheidsgame voor HeelHaarlemmermeer. Erg leuk!”

Circulaire werkplek

Dat Marthijn in de evenementen- en werklocatie C-Bèta is neergestreken is niet helemaal toevallig: de circulair gerenoveerde loods met 15 units en diverse "exwerkplekken van SADC aan de Rijnlanderweg is bedoeld voor innovatieve onder nemers die zich bezighouden met duurzaamheid en circulaire ontwikkeling van gebouw en gebied. Bijvoorbeeld met bouwmaterialen, energie en mobiliteit. C-Bèta is gelegen op businesspark Schiphol Trade Park dat door SADC wordt ontwikkeld tot het meest duurzame en innovatieve business park van Europa.