Ondernemen Haarlemmermeer

De waarde van olifantsgras

Heeft u zich weleens afgevraagd waar die drie meter hoge gewassen binnen de hekken van Schiphol voor dienen?

Het olifantsgras, zoals het gewas heet, groeit in Haarlemmermeer onder andere onder de aanvliegroute van de Kaagbaan, langs de A4 en op andere stukken boerenland. In Haarlemmermeer staat er ongeveer 100 hectare Olifantsgras, dat staat gelijk aan 200 voetbalvelden. Nu vraag jij je misschien ook af waarom dit hoge gras onze polder zo groen maakt, welk doel het heeft, wat ervan gemaakt kan worden en wat de maatschappelijke waarde is? Wist u bijvoorbeeld dat olifantsgras een goed middel is om vogels rond de start- en landingsbanen te verjagen? En dat olifantsgras in de toekomst een belangrijke grondstof kan zijn?

Olifantsgras dient een aantal doelen

Verhoging vliegveiligheid (minder last van vogels) Verhoging biodiversiteit Opname CO2 (4x zoveel als bomen) Afvang fijnstof.

Olifantsgras in de praktijk

Buiten het gebruik van olifantsgras als bodembedekker, biobased grondstof, brandstof, papier, beton en isolatiemateriaal wordt olifantsgras veel gebruikt als strooisel in hokken van dieren.

Het is niet voor niets dat veel kinderboerderijen in de regio al gebruik maken van dit circulaire product en meerdere doelen dient. Ingeborg Visser en Michiel Schreijnders van Kinderboerderij Dierenvreugd in Nieuw-Vennep zijn - samen met hun team van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt - dolgelukkig met olifantsgras. Omdat olifantsgras een hoog absorberend vermogen heeft hoeven de hokken van de dieren minder vaak verschoond te worden. Ook de geur die de dieren nou eenmaal achterlaten is een stuk minder. Daarbij komt ook nog eens dat het gebruik van deze lokale en circulaire bodembedekker voor veel minder allergische reacties zorgt. Zowel Ingeborg als Michiel vullen aan dat door het gebruik van olifantsgras als bodembedekker bij paarden Koliek tot het verleden behoort. Het is dan niet voor niets dat in de UK de paarden alleen nog maar op olifantsgras staan.

Kinderboerderij Dierenvreugd verkoopt olifantsgras

De ultieme winst waarde is wel dat het olifantsgras ook in de kiosk van Kinderboerderij Dierenvreugd verkocht wordt in zakken van 2,5 kilo à 5,- euro voor gebruik van je eigen dier thuis. En we gaan zelfs nog een stapje verder door de zakken ook hier te laten vullen tijdens de dagbesteding. Het olifantsgras wordt hier dus gebruikt, ingepakt en verkocht. Met het kopen van de zakken olifantsgras bij de kinderboerderij maak je dus niet alleen de dieren blij, zelf heb je er ook profijt van en nog belangrijker; je steunt er de kinderboerderij mee. Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen de extra waarde zien van een circulair product wat ook een maatschappelijke functie heeft in de regio.