‘De toekomst van werk’ besproken tijdens SHARE Meets
Als iets een understatement is, dan is het wel dat de arbeidsmarkt enorm in beweging is. Verschillende factoren zijn hier debet aan, zoals bijvoorbeeld artificial intelligence en de immer toenemende automatisering en robotisering.
Ontwikkelingen die ervoor zorgen dat er minder mensen nodig zijn om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Meebewegen met deze ontwikkelingen is voor zowel werkgevers als werknemers een absolute must. En dit was het thema van de bijeenkomst SHARE meets ‘De toekomst van werk’.
Want aan de andere kant zien we juist dat er in verschillende sectoren een tekort aan arbeidskrachten is. Voeg hierbij de energietransitie waar we voor staan en er liggen meer dan voldoende uitdagingen als het gaat om de toekomst van werk.
Gastheer tijdens SHARE Meets was Ruud van Hecke (manager Externe Betrekkingen gemeente Haarlemmermeer). Tijdens deze digitale meeting konden deelnemers onder andere reageren op stellingen. Wil je deze inspirerende sessie terugkijken? Kijk dan op www.sharehaarlemmermeer.nl.
Gemotiveerd en betrokken
Bevlogenheid is vandaag de dag een veel gebezigde term. Bevlogenheid is broodnodig om je als organisatie aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Gemotiveerde en betrokken medewerkers maken echt het verschil wanneer organisaties en bedrijven duurzaam willen veranderen. Hoe je de bevlogenheid vergroot, dat vertelde Paul van Heeringen (managing partner bij Impact on the Job).
Circulaire kansen
Naast de energietransitie staan we voor nog een grote transitie, de circulaire transitie. Guido Braam (ondernemer en Circular Hero 2021) vertelde over de kansen voor werk van de circulaire transitie. Welke kansen liggen er en hoe verzilver je deze kansen? Guido reikte concrete handvatten en oplossingen op maat aan voor een Route Circulair om bedrijven en organisaties klaar te maken voor een circulaire toekomst.
Nieuwe duurzame economie
Het is de bedoeling dat de Haarlemmermeer in 2050 een circulaire regio is. Een regio waarin alle grondstoffen hergebruikt worden, waardoor er een nieuwe duurzame economie, zonder afval, ontstaat. Werkgeversorganisaties zeggen dat dit tienduizenden banen oplevert. Annelies Spork (programmadirecteur House of Skills) en Francien David (directeur Luchtvaart Community Schiphol) gingen in op duurzame banen en kansen in Metropoolregio Amsterdam. Belangrijke vraagstukken hierbij waren o.a. hoe we de overstap van een krimp- naar een groeisector maken, hoe we aan voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten komen en hoe we iedereen laten profiteren van de nieuwe realiteit.
Werk naar werk
Wethouder Johan Rip (Werk & Inkomen, Economie en Ondernemerschap en Arbeidsmarktbeleid) en Judith Wullur van Regionaal Werkcentrum GrootAmsterdam gingen in op de problematiek dat er aan de ene kant bedrijven zijn die zitten te springen om nieuwe medewerkers en aan de andere kant bedrijven die onvoldoende werk hebben voor hun medewerkers. Het werkcentrum verbindt werkgevers die werknemers van werk naar werk willen helpen en creëren samen oplossingen. Hierdoor blijven mensen zich gewaardeerd voelen en blijven baan en salaris behouden.