Ondernemen Haarlemmermeer

De Heroes van MeerWaarde - Natural Heroes Angela Nicolaï & Fabian Lenoir

De Heroes van MeerWaarde vertellen hun verhaal. Wij stellen aan u voor Natural Heroes Angela Nicolaï “ Helpen door creatief bezig te zijn” & Fabian Lenoir “Ik geef graag dat duwtje in de goede richting”

Natural Hero: Angela Nicolaï

“Laat mij maar lekker creatief bezig zijn. Een taart bakken, schilderen, op school knutselen met de kinderen…daar word ik blij van. Het is ontzettend lekker om die creativiteit ook kwijt te kunnen in mijn functie als adviseur beleid en innovatie bij MeerWaarde. Met mijn team ben ik namelijk altijd op zoek naar hoe we kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Wat gebeurt er landelijk en herkennen we dat ook in Haarlemmermeer? Welke oplossingen hebben we al en wat zouden we anders of beter kunnen doen? Door onze goede naam en het sterke merk dat MeerWaarde is, zoeken collega’s van andere welzijnsorganisaties ons vaak op om van onze expertise te leren. En wij van hen, zoals we begin vorig jaar nog deden tijdens het MeerWaarde Kennis- en Innovatielab.

Ik denk graag buiten de standaard kaders en vind het heel belangrijk om goed voor elkaar te zorgen. En daarnaast is mijn overtuiging dat we eerst naar de mens moeten kijken, daarna naar de regels. Bij MeerWaarde krijgen we de ruimte om die waarden ook in de praktijk toe te passen. Zo is bijvoorbeeld ook het project E!Health 4all ontstaan, het online dossier voor inwoner en samenwerkingspartners. Dat zo’n idee dan vorm mag krijgen geeft aan hoe "exibel we als organisatie zijn.

Ik ben altijd op zoek naar kansen om verbinding te maken, mijn hoofd zit altijd vol met ideeën. Als er dan iets op mijn pad komt als een oproep van het Oranje Fonds die op zoek waren naar kleine projecten met grote impact, bruist het meteen in mijn hoofd. Met het team bedachten we in corona tijden WoordVriend. In dit project koppelen we buurtbewoners aan elkaar om samen het online Scrabble-spel Wordfeud te spelen. Zo komen mensen met andere spelers in contact op een veilige en anonieme manier. Maar ook inhaken op landelijke campagnes als Een tegen eenzaamheid en fondsenwerving bij onder andere ministeries horen bij mijn functie.

In vorige banen heb ik behoorlijk veel leed achter voordeuren gezien. Die ervaring neem ik nu in veel facetten mee in de ‘voorkant’ van de keten, preventie is dan het voornaamste doel. Dat doen we met het sociaal werk. Het is een drukke en verantwoordelijke baan, maar voor mij wel één die waarde toevoegt!”

Natural Hero: Fabian Lenoir

“Het lijntje is vaak heel dun bij jongeren, je kunt zomaar de verkeerde kant opgaan als je in je omgeving niet voldoende steun ervaart. Je hebt maar één persoon nodig, in de vorm van een leraar of een buurvrouw die in je gelooft en je de juiste kant op stuurt. Naar een sociaal werker zoals ik, met een !inke gereedschapskist aan methodieken en tools, het liefst. Dát duwtje zijn was mijn motivatie om sociaal werk te gaan studeren. Dat ik nu dagelijks in mijn functie als jongerenwerker vicieuze cirkels doorbreek en jongeren echt verder helpt, daar word ik blij van.

Ik ben vanuit België naar Nederland gekomen om een interculturele uitwisseling te ervaren. Diverse mogelijkheden passeerden de revue, maar in mijn werk is de taal belangrijk, je gesprekken gaan vaak dieper als je de taal echt goed beheerst. Vandaar dat ik uiteindelijk voor Nederland heb gekozen, niet wetende dat bepaalde zaken toch anders zijn. De organisatie van sociaal werk is hier wezenlijk anders en voornamelijk gericht op preventie. In België dempt men voornamelijk de put als de kalveren al zijn verdronken, zeg maar.

Op de werkvloer wordt dagelijks het bekende vooroordeel, dat Nederlanders expliciet en direct zijn en Belgen wat prudenter, bevestigd. Voor mij alleen maar prettig, want daar leer ik van om mijn eigen mening duidelijk te verkondigen. En naar dat soort leermomenten ben ik eigenlijk altijd op zoek, zowel zakelijk als privé. Bij MeerWaarde krijg ik alle ruimte om te groeien, me te ontwikkelen en daardoor mijn zucht naar veelzijdigheid en mijn enorme leergierigheid te bevredigen.

Jongeren zijn nog heel !exibel en hun gedrag is vaak nog te beïnvloeden. Dat vind ik mooi, als ik ze echt bereik en ze verder kan helpen of naar de juiste persoon kan doorverwijzen. Ik ben zelf natuurlijk ook nog niet zo oud, spreek de taal van de mensen op straat en voel snel wat ze nodig hebben of waar ik ze mee kan helpen. Ik coach ook jongeren met een goed idee, zoals een online movie night. Als er dan uiteindelijk een activiteit staat waar een hoop jongeren blij van worden, ben ik bijna net zo trots als de jongere met het idee!”