Ondernemen Haarlemmermeer

De balans tussen lusten en lasten in de Haarlemmermeer

Als er iets is duidelijk is geworden de afgelopen tijd, dan is het wel dat de regio Haarlemmermeer flink is getroffen door corona. Tot op zekere hoogte is dit geen verrassing, aangezien luchthaven Schiphol, met alle bedrijvigheid die hierbij hoort, in deze regio ligt. En als het dan economisch minder goed gaat, dan merkt Schiphol en omliggende regio dit vaak als eerste.

Maar een economische krimp van maar liefst 18% geeft wel aan dat veel ondernemers en inwoners het zwaar hebben gehad. Er werd weinig gevlogen, waarbij het niet alleen het vertrekkend vliegverkeer het af liet weten. Ook inkomend vliegverkeer van vrachtvluchten en toeristen zakte tot een dieptepunt. Hotels bleven vrijwel leeg, net zoals toeristische bezienswaardigheden en uitgaanscentra veel minder mensen mochten verwelkomen.

Jurgen Nobel is wethouder en eerste locoburgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Hij ziet de toekomst positief tegemoet. Hij is ervan overtuigd dat we straks weer massaal in het vliegtuig zullen stappen. Nobel vindt het niet alleen belangrijk dat mensen zo snel mogelijk weer hun vrijheid terugkrijgen. Minstens zo belangrijk is het dat de economie weer uit het dal opklimt. Natuurlijk speelt Schiphol hier een belangrijke rol in. ‘Maar laten we de keerzijde van de medaille niet uit het oog verliezen,’ zegt Nobel. ‘Als ik met mensen in onze regio spreek, hoor ik vaak terug dat vooral de nachtrust belangrijk is. Nu Schiphol langzaamaan weer opengaat, dringt de vraag zich op, hoe houden we de economische voordelen, maar kunnen we stappen ondernemen tegen geluidsoverlast?’

De periode die achter ons ligt, zet aan tot nadenken en brengt de toekomst in rap tempo dichterbij. Nobel hoort positieve geluiden over een nieuwe, schone en stille vliegtuigvloot. Dit verhoogt de kwaliteit van leven in de regio, mede doordat de geluidsoverlast hierdoor minder wordt. Bio-kerosine, elektrisch taxiën en geluidsadaptief bouwen zijn innovaties die kansen bieden voor zowel de omgeving als voor de lokale economie van de gemeente Haarlemmermeer. Hierbij is het belangrijk om de balans te vinden tussen de lusten en de lasten van alle economische bedrijvigheid. Veel mensen zijn voor hun inkomen afhankelijk van de luchthaven. Aan de andere kant realiseren we ons, na de periode van rust, dat de hoeveelheid vakantievluchten vanaf Schiphol het andere uiterste zijn.

Genoeg reden om naar Lelystad Airport te kijken volgens Nobel. Want waarom zou je ruim 100.000 mensen met overlast van vakantievluchten vanaf Schiphol opzadelen? Terwijl dit aantal in Lelystad en omgeving slechts 150 bedraagt wanneer vakantievluchten voortaan van Lelystad Airport vertrekken. Door vakantievluchten naar de luchthaven in de polder te verplaatsen, kan de potentie van Schiphol beter benut worden. Hier profiteert niet alleen de luchthaven van, maar de gehele regio.