Ondernemen Haarlemmermeer

Bonvisie - wat is uw bedrijf waard?

Hoger rendement door gezonde financiën voor ondernemer en particulier Dat is een vraag waar veel ondernemers tegenaan lopen. Situaties waarbij het belangrijk is om te weten wat de bedrijfseconomische waarde is van uw bedrijf: • wanneer uw bedrijf goedlopend is; • u nieuwe investeerders nodig heeft om verder te groeien; • het uw wens is om het over een aantal jaren rustiger aan te doen; • wanneer u uw bedrijf op korte termijn wilt verkopen.

Een degelijke waardebepaling van uw onderneming is een goed startpunt voordat u stappen neemt. Bij een degelijke waardebepaling krijgt u meer inzicht in wat u kunt verwachten, maar geeft ook zicht op kansen om de bedrijfseconomische prestaties van uw bedrijf te verbeteren: zaken die u zou kunnen aanpakken zodat uw bedrijf verder in waarde stijgt. Hierdoor staat u sterker in de (latere) onderhandelingen met kopers. Een degelijke waardebepaling heeft zeker zijn voordelen.

De waarde van uw bedrijf hangt af van of het in een groeimarkt zit en welke branche- en bedrijfsspecifieke elementen het bevat. Voor een indicatieve waardebepaling zijn de volgende documenten nodig: • de jaarrekeningen van de drie voorgaande jaren; • de resultatenprognose van het lopende boekjaar; • een realistische waarde van vaste activa (indien van toepassing); Daarnaast is een gesprek met u, als ondernemer handig en wenselijk.

De berekende economische waarde van uw bedrijf is een indicatie. De uiteindelijke verkoopprijs is naast de economische waarde afhankelijk van de gretigheid van de koper of verkoper, strategische overwegingen van de koper, de financieringsmogelijkheden van de koper. De prijs is wat u als verkoper krijgt en de waarde is wat het toevoegt voor de koper, maar de waarde is ook welke waarde u aan uw onderneming geeft. Daarom is het een goed idee om te kijken hoe u meer waarde kunt toevoegen aan uw onderneming voordat u deze te koop aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan: • de organisatie minder afhankelijk maken van u als eigenaar; • medewerkers zelfstandig hun werk kunnen doen; • een stabiele en brede klantenkring. WAAR ZIT MIJN MEERWAARDE? Mijn naam is Frans Bon, ben allround zelfstandig financieel specialist bij BonVisie en maak analyses, geef advies en begeleid ondernemers en particulieren met hun financiële vraagstukken. Dankzij jarenlange ervaringen heb ik bijna alle financiële situaties gezien. Wat mij als financieel specialist uniek maakt, is dat ik in staat ben om uw situatie in begrijpelijke taal uiteen te zetten en daarbij mijn investerings-, corporate- en accountingsachtergrond met mijn financieel advies combineer. Eén adviseur, alle expertise, één uurtarief.